Kodėl išaušo vienkartinių plastikinių indų eros pabaiga?

Kodėl išaušo vienkartinių plastikinių indų eros pabaiga?

Kodėl išaušo vienkartinių plastikinių indų eros pabaiga?

Daugelį metų mes naudojome vienkartinius plastikinius indus ir įrankius. Jie patogūs, kokybiški, turi daug privalumų. Tačiau atsakingai įvertinus visas aplinkybes, jų privalumai nublanksta prieš didžiulius trūkumus:

*Didelė planetos tarša: plastiko šiukšlės sudaro apie 80 proc. iš visų jūrose randamų atliekų;

*Ilgas plastiko irimo laikas: dažniausiai tokie daiktai naudojami trumpai, bet išmesti į atliekas jie nesuyra dešimtmečius.

*Galimas neigiamas plastiko chemikalų poveikis: itin pavojinga sveikatai plastiko sudėtinė dalis yra bisfenolis A (BPA);

 

Kokiems plastiko gaminiams bus taikomas draudimas?

Jau kitais metais ausų krapštukai, stalo įrankiai, lėkštės, gėrimų šiaudeliai ir maišikliai, oro balionėlių lazdelės turės būti pagaminti iš draugiškesnių aplinkai, tvaresnių medžiagų.

Kokios populiariausios tradicinio plastiko alternatyvos

Dažnai sutinkama plastiko alternatyva yra bioplastikai. Pavyzdžiui, PLA (polilaktidas), tai  biologiškai skaidžios medžiagos, pagamintos iš atsinaujinančių augalinių išteklių, pavyzdžiui, kukurūzų krakmolo, kviečių, cukranendrių arba runkelių. Paprastai vienkartinių indų gamintojai nurodo, kokiomis sąlygomis turi būti kompastuojama PLA ženklu pažymėta jų produkcija, kad suirtų be žalos aplinkai.

 

                                PLA stiklinės ir šiaudeliai

 

 

Į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis ekologiškus vienkartinius indus?

Suyrantys gaminiai

Gaminio charakteristika “suyrantis” reiškia kad jis savaime suyra gamtoje be jokių papildomų sąlygų. Toks produktas pagamintas be cheminių komponentų ar priedų bei virsta vandeniu ir biomase, neteršdamas gamtos.

Kompostuojami gaminiai

Gaminio charakteristika “kompostuojamas” nurodo, kad jis gali suirti, jei bus laikomasi gamintojo nurodytų sąlygų, atitinkančių Europos standartą EN 13432. Jis nurodo, kad kompostavimas trunka 90-180 dienų ir po proceso nelieka taršių medžiagų.

 

Vienkartiniai indai iš cukranendrių

Tai nuostabi ekologiška plastiko alternatyva. Cukranendrių pluoštas kaip šalutinis produktas lieka cukraus gamybos procese. Iš jo šiuolaikinėmis technologijomis gaminami vienkartiniai indai, tinkami tiek šaltiesiems patiekalams, tiek ir pašildymui mikrobangų krosnelėse. Svarbu, kad šie indai yra neutralūs CO² atžvilgiu ir pagaminti 100% atsinaujinančių medžiagų.

 

Ramaus ir užtikrinto judėjimo tvaresnio gyvenimo link, tausojant mūsų mylimą planetą, linkime Jums!

Vartokime atsakingai!