Nitrilinės, lateksinės, vinilinės: kaip išsirinkti tinkamas vienkartines pirštines?

Nitrilinės, lateksinės, vinilinės: kaip išsirinkti tinkamas vienkartines pirštines?

Vienkartines pirštines karantino metu rekomenduojama mūvėti beveik visur: parduotuvėse, turguose, vaistinėse, važiuojant visuomeniniu transportu, einant į darbą ar pas gydytoją. Iki šios pandemijos jas dažniausiai mūvėjo medikai, grožio salonų darbuotojai, odontologai, namų ar biurų tvarkytojai. Kasdien atliekami buities darbai gali pakenkti mūsų rankų odos būklei ir išvaizdai, todėl patariama pirštines naudoti tvarkant namus, dirbant ūkio darbus ir pan. Savo rankas saugokite ne tik nuo įvairių kenksmingų medžiagų, bet ir nuo pavojingų virusų, taip pat nuo dezinfekcinių priemonių odos išsausinimo.



Vinilinės pirštinės įprastai naudojamos tada, kai reikalingas ganėtinai žemas apsaugos lygis: šios pirštinės nėra tinkamos kontaktavimui su krauju ar su kitais organizmo skysčiais. Vis dėlto, vinilinės pirštinės yra tiesiog nepakeičiamos, kai tenka atlikti įvairius valymo darbus, kurių metu nėra naudojamos agresyvios valymo priemonės.

Lateksinės vienkartinės pirštinės puikiai priglunda prie odos bei garantuoja aukštą apsaugos lygį, tačiau yra asmenų, kurie alergiški lateksui. Jos netinkamos darbams, kuriuose yra kontaktuojama su riebiomis medžiagomis (pavyzdžiui, kosmetika). Taip pat lateksas pažeidžiamas dėl sąlyčio su įvairiais organiniais tirpikliais (nagų lakų, dažų valikliai). Dėl šitų priežasčių rinkoje yra alternatyvos: vinilinės ir nitrilinės pirštinės.

Nitrilinės vienkartinės pirštinės yra brangesnės už kitus galimus pasirinkimus, tačiau kosmetologijos, medicinos, patalpų valymo srityje yra tiesiog nepakeičiamos. Jos yra itin atsparios pradūrimams, riebalinių medžiagų poveikiui, nesukelia alergijos. Nitrilinės pirštinės skirtingai nei lateksas, tai nėra biologiškai skaidoma medžiaga. Nitrilinės pirštinės neturi specifinio kvapo. Jos taip pat būna dviejų rūšių: su pudra ir be jos.

Rinktis pudruotas vienkartines pirštines ar be pudros?

Pudruotos pirštinės yra padengtos kukurūzų krakmolu, kuris užtikrina, kad užsimauti pirštines bus pakankamai paprasta ir patogu. Vis dėlto, svarbu žinoti, kad vienkartinių pirštinių pudra gali sukelti alergines reakcijas ar net prailginti žaizdų gijimo laiką, todėl kur kas dažnesnėse situacijose pasiteisina tokios vienkartinės pirštinės, kurios yra be pudros.

Svarbiausios vienkartinių pirštinių naudojimo taisyklės

  • Vienkartinės pirštinės naudojamos tik vieną kartą;
  • Pasirinkite tinkamo dydžio vienkartines pirštines ir prieš jas naudodami įsitikinkite, kad pirštinės nėra įplėštos ar pradurtos;
  • Prieš naudodami pirštines kruopščiai nusiplaukite rankas;
  • Po atliktos procedūros, kito kliento - vienkartinės pirštines būtina pakeisti naujomis;
  • Nusimovus pirštines svarbu nusiplauti rankas ir įsitikinti, kad nebuvo paliesti užteršti paviršiai, jeigu neturite galimybės nusiplauti rankų, pirma dezinfekuokite pirštines rankų dezinfektantu, nusimovus pirštines dar kartą pakartokite procedūrą.
  • Rankos yra plaunamos iš karto nusimovus pirštines: tam galima naudoti įprastą muilą bei antimikrobines priemones.

Rinkdamiesi pirštines internetu visuomet galite rasti išsamius produktų aprašymus, todėl tai padės kur kas paprasčiau apsispręsti. Jei kiltų tam tikrų neaiškumų, tiesiog susisiekite nurodytais kontaktais, ir jums bus atsakyta į visus rūpimus klausimus.